Så tar du kontroll över förhållandet till mat

Så tar du kontroll över förhållandet till mat

Jill och Hanna

Hur kan mindfulness minska stress och hjälpa dig till att ta kontroll över ditt förhållande till mat?

I detta inlägg ska du få lära dig hur du kan gå ner i vikt genom att bli mer medveten om dina handlingar. Därför har jag bett min goda vän och inspirerande yogalärare, Hanna Gustafsson, att dela sin syn på mindfulness.

Vi alla har en autopilot som är vårt omedvetna normalbeteende. Denna autopilot styr större delen av våra liv. Det är den som exempelvis för ner handen i godispåsen och håller en kvar i soffan när man skulle ut och jogga. Du har självklart även hälsosamma rutiner i din autopilot.

Genom att bli medveten om vad du gör kommer du snabbare nå din målsättning. Jag ser bara fördelar med mindfulness och lånar därför ut bloggen till någon med mer erfarenhet än mig själv. Resten av inlägget är skrivet av Hanna.

Vad är mindfulness?

Jill frågade mig om jag ville skriva om min syn på mindfulness. Även om hon inte tyckte att en förklaring av ordet behövdes så är det lättare att förstå principen om du förstår ordets sanna mening.

”Mindfulness = Mind..full..ness”

Mindfulness betyder ordagrant att vara i sinnet fullt ut. Det kan översättas till att vara medveten om hur du reagerar (tänker) och agerar (gör) i olika tillfällen.

Medvetenhet uppstår när du väljer att rikta ditt fokus på nuet. När du börjar observera och reflektera vad som händer med dig i olika situationer. I alla dessa olika situationer kommer du inse att du har olika alternativ. När du aktivt börjar välja hur du ska påverkas och agera så har du lyckats koppla bort din impulsiva autopilot.

Nästa gång du kommer på dig själv att vilja skrika på partnern, skälla på ungarna eller kanske ta den där sista portionen mat som du egentligen inte behöver. Utmana dig själv till att testa något nytt i den stunden.

Att mitt upp i affekten bli medveten om att det är en autopilot som hoppat igång, och att du kan ändra utgången på hela scenariot om du gör ett nytt aktivt val i huvudet – det är mindfulness.

Olika sätt att uppnå mindfulness

“Do the practice and all is coming.”
– Pattabhi Jois

Hur uppnår man egentligen den medvetna tankekontrollen som är mindfulness?

Mindfulness hjälper inte om det inte praktiskt utövas. Det är alltså när den där tanken om mindfulness/medvetenhet blixtrar förbi, mitt i autopilot-beteendet, som det faktiskt betyder något.

Om du är intresserad av att ändra ditt beteende så greppar du den chansen och testar det nya alternativet. Kanske kommer det ske när du slentrianmässigt slevar upp den sista portionen fastän du är mätt? Eller när du ätit dig igenom halva chipspåsen? Genom att ta ett nytt beslut i dessa situationer kommer du förändra både ditt sinne och din kropp.

mindfulness-hanna-gustafsson

Hanna Gustafsson i full närvaro

Det finns flera vägar till att hitta en inre medvetenhet. Min rekommendation är att börja med att hitta närvaron med hjälp av riktigt fysisk yoga. För det som händer på mattan kommer påverka det som sker utanför. Andningen i kombination med rörelserna fungerar som meditation i rörelse. Du får en möjlighet att fokusera och vara i nuet.

Personligen behövde jag den svettigaste och mest fysiska yogan i början för att jag bara skulle kunna fokusera på andningen. Annars hade jag jättesvårt att hålla koncentrationen Under dessa yogapass fick jag en mental paus och efteråt hade jag lättare att tänka. Det kom lösningar på saker jag tidigare funderat på och fastnat i.

Du kan börja leva med mindfulness redan idag

Du måste inte praktisera yoga, men jag rekommenderar dig verkligen att testa. Att ge det en liten chans, helt utan prestige eller prestationskrav. I videon ser du Solhälsning A. Kolla på videon och gör 10 stycken. Då kan du säga att du börjat med yoga!

Du har alla chanser till att bli mer medveten. Hjärnan är ett fantastisk verktyg som gärna vill samarbeta om du ger den chansen.

Att kontrollera sinnet är yoga. Genom att lära dig att kontrollera dina sinnen så kommer du förändra din kropp. Mindful living, mindful acting, mindful eating… Kalla det vad du vill, men yoga är så mycket mer än solhälsningar. Solhälsningar är däremot en utmärkt inkörsport till yoga på mattan. Det är också utmärkt för att sänka din kropps stresshormoner.

/Hanna Gustafsson

LÄS MER: Kan stress göra dig överviktig?

The post Så tar du kontroll över förhållandet till mat appeared first on Maxa Din Förbränning.

8

Sem Respostas

Escrever uma resposta